onsdag 4 mars 2009

Nu vänder det! - not

Är vändningen här?! Tjoho, nu kör vi! - Eller inte

Ingenting har i princip förändrats och börsen får för sig att hoppa upp 4% runt om i världen, skön masspsykologi. Förvisso kanske stimluanspaket i Kina kan glädja omvärlden lite och produktionen kanske ökar lite. Men Kina kan knappast ensamt stå för vändningen i världen. Framför allt inte när mycket av alla nedgångar består i stora nedskrivningsförluster - som lär bli allt större när lån skall skrivas av och goodwill skrivas ner. Knappast någon vändning som kom här inte. En annan del i Kina som måste återhämta sig är bostadsmarknaden, det är på väg på grund av lite statliga hjälpmedel, men det kommer att ta tid. En annan bostadsmarknad som inte går så bra är den i USA som bekant, Federal Reserve skriver i sin rapport att både kommersiella och privata fastigheter sjunker fortfarande i pris och inget tyder på att det kommer att stiga. Fed tror att byggandet kommer sjunka genom hela året. Faran med att fastigheterna fortsätter sjunka är att bankerna riskerar mindre pengar för alla som inte klarar av att amortera. När de skall tvångsförsälja bostäderna och inte får några pengar blir det nedskrivningar. Inte så najs. 

Nej innan jag vill ta en uppgång på allvar vill jag se lite makroekonomiska tecken som pekar i rätt riktning. Inte en massa vaga nyheter om att saker kan komma att eventuellt kanske bli bättre. Framför allt räcker det inte med att en eller två marknader skall stimulera lite extra. Vi borde istället oroa oss när man får höra från USA att "vi har ytterligare några miljoner jobb att förlora till årsskiftet". Det är sådant som kommer minska konsumtionen ytterligare på ett sätt som jag inte tror att vi förstår ännu - men jag förstår så mycket som att det kommer inte att vara till vår glädje. Det känns som att dagligvaruföretag och konsumentvaruföretag mycket väl kan vara nästa omgång branscher att göra en dykning.

Placera.nu skriver en analys om SEBs nyemission idag, och jag gillar rubriken: SEB har blivit en lott. Det är inte annat man kan göra än att hålla med. Att teckna en utspädd aktie när man inte ens vet om det finns något värde i den verkar lite chansartat. Har man otur så har man åkt på nya kreditförluster i Öst innan man knappt fått in aktierna i depån. Och vips så är pengarna som SEB fick in borttrollade. En riktig lottdragning. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar