söndag 8 mars 2009

Strategi för sparande

Till sommaren börjar jag jobba fulltid och kommer således att öka min disponibla inkomst avsevärt. Detta kommer resultera i att mitt månatliga sparande kommer att öka till ganska mycket större summor än idag. Att ha pengar på banken är alltid skönt och även om man inte får ta del av börsuppgångar så vet man säkert vad man har. Problemet är dock i dagsläget att man inte vet vilken valuta man skall ha dem i. Har man sina pengar i kronor och den fortsätter mot Zimbabwestatus så kommer importen bli rysligt dyr och allt blir dyrt i Sverige. Därför kan det vara skönt att spara i andra valutor också. Detta känns dock inte heller helt solklart, framför allt med tanke på att två duktiga professorer i USA förutspår hyperinflation i dollarn inom något år. Euron vet man ju inte heller vad som skall hända med om hela Östeuropas ekonomier kraschar och drar med sig hela västs banksystem i fallet. Kanske blir det Kinas valuta som stiger ordentligt om de inte styr den alltför mycket från statligt håll.

Nej jag tror att jag kommer att se till att spara 25% vardera i dollar, euro, kronor och yuan då har man i alla fall till viss del hedgat sig. Detta blir ju såklart inte hela sparandet (investerandet) utan en del hamnar nog på börsen också. Hur som helst så känns diversifiering viktigare än någonsin, och man får vara glad om pengarna man äger inte minskar i reala termer.

5 kommentarer:

 1. "Till sommaren börjar jag jobba fulltid" - gratulerar till att du landat ett jobb.

  För andra på marknaden skakar det ute bland arbetsgivarna nu, och det kommer att tillta. Får se när arbetslösheten kommer över 10%

  SvaraRadera
 2. Låter som en bra plan. Har själv halva innehavet i min CMC Markets-portfölj i Euro, har varit en bra affär än så länge.

  SvaraRadera
 3. Tycker att det blivit dåligt med uppdateringar hos hobbyinvestor... Synd!

  SvaraRadera
 4. Vad händer med bloggen? Inga fler uppdateringar?!

  SvaraRadera
 5. Hehe, nu är det oktober och långt från sommaren men önskar mig dit jag med. Att få jobba lite istället för att bara studera gör gott i både plånbok och själ, med omväxling och inkomst. Ha det!

  SvaraRadera