onsdag 21 januari 2009

Att tjäna pengar eller att inte förlora pengar + historiska kriser

Just nu känns det svårt att veta vad man skall göra för att inte förlora sina pengar. Stoppar man dem i aktier tycks det gå åt skogen, stoppar man dem i räntefonder händer inget med dagens låga räntor. Om man köper aktier tar man en risk, fine. Man kanske får lite utdelning som plåster på såren (kanske inte just nu om alla följer Investors Börje Ekholm). Men om man vill vara riskfri just nu, eller nära nog riskfri så får man ju praktiskt taget noll i avkastning. Vilket i och för sig är bättre än att förlora dem. 

Det känns ganska oroligt nu inför bankernas rapporter. Kurserna är ju nere så lågt att man undrar om det finns någon botten. Extra oroligt nu också när andra länder än Baltikum börjar få svårigheter med betalningar av lån som är utgivna av svenska banker. Anders Borgs uttalanden om en andra finansiell kris känns allt troligare. Om industrin skall gå lite sämre nu, lite fler konkurser - och vips så blir det nya nedskrivningar om något halvår igen när förlusterna är konstaterade. Jag är i dagsläget glad att jag inte är innehavare av några bankaktier. 

Dagens skutt uppåt på börsen fortsätter väl i bästa fall under morgondagen med tanke på de glada siffrorna från USA-börserna. Men sen trillar det väl nedåt igen. Man blir ju mer och mer pessimistisk avseende börsen för varje dag som går. Det är svårt att hålla isär hur börsen går och hur ekonomin går. Men tittar man på lite historiska kriser så är snittiden för nedgång (från topp till botten) på BNP per capita 1,9 år, och snittnedgången i equitypriser 3,4 år (The aftermath of financial crises, Reinhart & Rogoff 2008). Mot bakgrund av det når vi kanske inte botten på aktiekurserna förrän slutet 2010. Om så är fallet, vad skall man göra med sina pengar tills dess?! Så länge man inte blir för girig kan man nog överleva med lite trött bankränta och i bästa fall lite utdelningar på de innehav man har. Dock är börsen lite för rolig för att jag skall kunna hålla mig ifrån den helt utan att handla något.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar