onsdag 28 januari 2009

Svenska företag som gynnas av USA

Natten till idag röstades ett massivt stimulanspaket igenom i kongressen i USA, dock skall det ju igenom senaten också. Kanske tar tid, kanske inte sker alls. 
Frågan är ju vilka svenska bolag som kan tjäna mest på att ett förslag går igenom. Visst blir det ju konstgjorda affärer som inte drivs helt av efterfrågan, utan av vilja att dämpa krisen. Men om man kan få in pengar nu när det är dåligt läge, så kommer man att stå riktigt väl rustad när det sedan vänder. Förhoppningsvis med en del pengar i kassan så att man kan investera ordentligt när det ekonomiska klimatet förbättras.

Det har skrivits en del om att Assa Abloy kan komma att gynnas mycket av ett amerikanskt krispaket. Majoriteten av den försäljningen Assa har i USA kommer från skolor, sjukhus etc. en ordentlig upprustning av alla dessa byggnader kan rendera i många sålda lås. Assa kan nog med lite tur och bra jobb leverera ett resultat som är i linje med 2007 års resultat. Alltså under ett år av fallande konjunktur och utan stimulanspaket. Jag håller mina tummar för Assa.

Skanska som är aktiva i USA vad gäller framför allt upprustande av offentliga byggnader kan nog mycket väl få del av dessa pengar också. Med så tungt belånad verksamhet som byggbolagen bedriver är stabila kassaflöden mycket viktiga och man är nog tacksam om man kan få lite pengar från USA:s spenderingar. För egen del hoppas jag att Peab kan ta lite marknad här på hemmaplan för det fall Skanska ökar i USA. Kanske mindre troligt dock. 

Och för det fall att dessa scenarior inte infaller alls är det bara att hoppas folk blir sjuka av ångest och annan depression. Då kanske Pfizer kan klättra lite, framför allt med tanke på det raset som skett sen Wyethaffären presenterades. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar