onsdag 4 februari 2009

Följa John(?)

Det känns lite som att vi brukar leka följa John i Sverige, men lite försiktigare. Framför allt tycker vi om att följa USA, vilket till stor del så klart beror på att vi är beroende av dem till stor del (liksom resten av världen är). Man får gärna kalla amerikanarna för giriga, kapitalister m.m. Men det man skall ge dem är att de är alltid sugna på att komma tillbaka. De kommer att fortsätta vara ledsna ett litet tag till men de kommer jobba tillbaka, ekonomin hämtar sig. Sen är alla oense om hur lång tid det skall ta. Vad som känns troligt är dock att Sverige lär inte börja få några långsiktiga kursuppgångar innan USA får det. 
Vi påverkas för mycket. 
På grund av osäkerhet i USA om huruvida Obamas kommer att klara av att stabilisera bankindustrin eller inte. Förmodligen oro om stimulanspaketen kommer att göra tillräcklig nytta i andra branscher också. Då har han ändå planer på att maximera lönerna för cheferna i företag som får statlig hjälp. Detta gör mig lite orolig att vi får vänta ett tag till på några vändningar. 

Det brukar sägas att kurserna går upp innan ekonomin gör det. Det kommer med största sannolikhet vara så även i detta fall. Dock tror jag att det kommer att dröja något längre än vad man tror. Med lite vanlig bondlogik kan jag gissa att många av alla dem som blir uppsagda kanske får 1-3 månaders avgångsvederlag. Detta gör ju effekten av deras minskade konsumtion släpande med någon/några månader. Innan det blir ännu värre. Det är lätt att säga att aktiemarknaden nu har prisat in alla dåliga nyheter och dåliga orderingångar. Jag tror dessvärre inte det. Företagen som får stora delar av stimulanspaket - fine! (de som ligger i USA kommer ju dessutom slippa behöva betala höga VD-löner, dubbel vinst). Men alla andra företag som skall vänta på att konsumtionen tar fart igen, de kommer ligga stilla ett bra tag. Det krävs nog rapporter om goda orderingångar i rapporterna för Q3, om man gissar att det kommer se dystert ut även i Q2-rapporterna. 

Som jag skrev för två veckor sedan kan Peab vara typexemplet på ett företag som klarar sig bra på grund av statliga pengar (Vägverkets stora satsningar). Jag kommer att hålla i dem och hoppas på det bästa. 
I skrivande stund är Dow Jones ner -1,25%, det kommer förmodligen spilla över på oss i morgon för att kompensera för dagens kraftiga uppgång. Bear - here I come...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar