söndag 8 februari 2009

Tysklands industri rasar & USArubriker om stimulanspaket

I de flesta rapporter och pressmedelanden som vi matas med är det alltid fokus på USA. Det är inte så konstigt med tanke på att det är världens största (och viktigaste?) ekonomi. Eftersom vi svenskar tycker om att oroa sig borde vi kanske titta lite mer åt Tyskland också. Tyskland är Sveriges största exportmarknad, vilket gör att vi inte är helt oberoende av dem. Det är då lite oroande att Tyskland har sin sämsta produktivitet i industrin sen återförenandet 1990. Det är föga otroligt att det kommer att leda till massor med uppsägningar och en kraftigt vikande konsumtion i Tyskland. Det blir inte så roligt om vi skall behöva vänta på en trög tysk marknad innan vi kan se riktigt glada siffror från de svenska exportföretagen. 

USAs stimulanspaket börjar bli lite som sagan om pojken och vargen. Pojken som vaktade får och skrek "vargen kommer" några gånger, hela byn sprang till hans undsättning varje gång, men han skojade bara med dem. När sedan vargen kom på riktigt och pojken skrek på hjälp trodde ingen på honom, ingen brydde sig och pojken och fåren blev uppätna. Det känns som att alla rubriker om stimulanspaketet försätter marknaden i ett supernervöst jojo-tillstånd. Snart orkar ingen mer och även om stimulanspaketet de facto får bra inverkan på ekonomin är alla handlare immuna mot allt sådant prat. Kanske kan göra att man på längre sikt kan få bra avkastning på satsade pengar efter ett (eventuellt) genomröstat paket. 

För övrigt en intressant dag i fredags (i dubbel bemärkelse). För egen del handlade det om en weekend i Warzsawa, varför jag missade börsfredagen helt. Det gladaste för egen del var ett skutt uppåt på knappt 10% i Peab. Men med ett ägande på längre sikt än att sälja av imorgon känns det snarast som lite ytterligare fallhöjd inför morgondagen. Dock har jag fortsatt starka förhoppningar på Peab (som rapporterar på torsdag). Beroende på hur kursen rör sig i veckan kan det nog vara läge att handla på sig lite extra inför rapporten. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar