lördag 28 februari 2009

Kronan snart Europas nya lire?

Kronan är inte mycket värd längre, känns inte så kul om man skall på semester och veta att man kommer från ett land med leksaksvaluta. Dessvärre är det inte så mycket som talar för att kronan skulle stärkas inom kort heller. Ta bland annat de svenska bankernas exponering mot Östeuropa som jag tjatar om stup i kvarten (dock har ett internationellt stödpaket om 24,5 miljarder euro sats in för att förbättra situationen hos Östeuropas banker). Lägg sedan till att riksbanken säkert sänker räntan i slutet av april. Inte en själ kommer vilja sitta på kronor. Det kan mycket väl vara läge att sälja av tröga aktier och stoppa pengarna i dollar. Har suttit på en eurofond några månader nu, en alldeles förträfflig investering. Det värsta med alla aktieinnehav är ju att om de ökar i värde så gör de det långsammare än kronan sjunker. Det bästa innehavet är Carlsberg vilket ger dubbel värdeökning, Carlsberg går bra och danska kronan går bra (knuten till euron). Dock vet jag att Danmark inte mår så bra av att leva upp till rätt ratio DKK/EUR. Menmen, det blir deras problem, vi har så det räcker här. Inser samtidigt att min arbetsgivare nog trivs med sitt svenska kontor eftersom pengarna tjänas i dollar, men min lön betalas ut i SEK. 


Och vad passar väl bättre denna trevliga lördagkväll än att komma med ytterligare en indikator på att världsekonomin inte mår så bra nu. Vi har ju fått alla dystra BNP-rapporter från alla länder och konstaterat att det ser lite tufft ut. Här i Sverige tycker vi att det är dåligt att SCA har sänkt utdelningen för första gången sedan börsintroduktionen i början på 50-talet. I USA har General Electric sänkt utdelningen för första gången sedan 1938, det känns inte heller helt bra. 

Nu får det var nog med pessimism (realism) och så går vi till middagsbordet med starka förhoppningar om att de 24,5 miljarder eurosarna som skall in i det Östeuropeiska banksystemet gör susen. Kanske rentav gör sig så bra så att Swedbank och SEB slipper bli övertagna till viss del av staten - som Citibank har blivit. 

1 kommentar:

  1. There's SHOCKING news in the sports betting industry.

    It's been said that any bettor must watch this,

    Watch this or quit betting on sports...

    Sports Cash System - SPORTS BETTING ROBOT

    SvaraRadera