söndag 15 februari 2009

Konkurs i bilindustrin = dubbel kaos?

Bilindustrin i USA är fortfarande en härlig karusell. Cornucopia skriver att det går rykten om att GM tänker söka konkursskydd. Man kan ju tycka att detta är både bra och dåligt. Bra för att det kommer inte göra att stater slänger in pengar för att rädda en sjunkande business (minns varvsindustrin i Sverige). Men det som förmodligen kan bli riktigt jobbigt om jag har förstått allt rätt är att stora pensionsåtaganden försvinner. Det är ju bra för företagen om de blir av med pensionsåtaganden och kan starta upp sin business igen utan dessa kostnader. Men för samhällsekonomin känns det sådär om tusentals gamla GM-arbetare helt plötsligt förlorar stora delar av sin pension. Då kommer det inte gå så bra att försöka konsumera oss ur krisen. Om dessutom bilindustrin inte startar upp i någon annan form får vi en dubbelt negativ effekt; 3 miljoner som förlorar jobben inom bilindustrin + x antal som blir av med pension. Det blir många kronor minskad konsumtion i samhället. Det blir en jobbig ekvation att få ihop. 

I slutändan är jag dock starkt emot att stater fortsätter att skicka in pengar i industrier som inte fungerar. Det är tråkigt för alla som blir av med jobb o dylikt, men det kommer troligen att starta nya företag där hål uppstår efter de gamla. Man kan inte ha en marknadsekonomi där man skall få hjälp av staten för att samhällsutvecklingen förändras. 

Och när man ändå kan få göra sin åsikt hörd kan jag passa på att undra varför Swedbank skall ge utdelning. Man begär in mer pengar genom nyemission och sen skall man betala ut pengar till aktieägarna. Håll i pengarna istället och försök förvalta dem på ett bra sätt istället så att man i framtiden kan ge bättre utdelningar utan att behöva ta in pengar via konstgjord andning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar