tisdag 24 februari 2009

Swedbank - historien upprepar sig?

Lettlands kreditbetyg sänks av S&P till skräp, Estlands och Litauens kreditbetyg är satta under bevakning och risk finns för att de kommer att sänkas också. Detta sänkta betyg visar på att förtroendet för landets finanser inte är speciellt högt och S&P tror att de reala inkomsterna i landet kommer att sjunka. Som alla vet vid det här laget (och har vetat i snart två år) har Swedbank (och SEB) tung exponering mot Baltikum. Det finns risker för att dessa utställda krediter inte har mycket värde i sig. Och om de nu har något värde i sig alls, det vill säga inte skrivs av helt, så finns det möjligheter att Lettland kommer att devalvera, vilket skulle sänka värdet på svenska bankers tillgångar i landet. Det är alltså fortsatt tufft för Swedbank (och SEB) och kurserna följer efter det negativa nyhetsflödet. 
I en krönika om bankaktierna skriver Lars Frick att 
"När bankerna väl kommer ut ur tunneln, och det lär de göra även om det dröjer, kommer dagens värdering att framstå som ett kap. Bankerna tillhör också de bolag som historiskt visat på en mycket god förmåga att tjäna pengar i såväl med- som motvind."
Han påpekar dock mot slutet av krönikan att det är lite väl många "om" som talar mot att man skall gå in i bankaktierna. Han skriver att man bör se det som en spekulativ placering. 

Mina tankar går till Ericsson under IT-bubblan, kursen var kring 800 och föll handlöst. När kursen stod i 50 kr sade alla att det var dags att gå in. Att värderingen var historiskt låg, att det var fantastiska möjligheter. Kursen hann dock falla ytterligare och är idag 69 kr och då har man slagit samman 4 aktier till 1 vilket alltså ger 17,25 i kurs. 
Jag är orolig att det är lite samma läge i Swedbank nu, folk vill gå in, man tror inte att det kan falla lägre. Men vi har nog inte sett full impact från öst ännu. Jag kan förmodligen ses som feg och pessimistisk men jag är inte sugen på att chansa bort mina pengar på detta case som jag känner är mycket oklart. Jag är inte säker på att jag är med på hur alla olika krediter ser ut och vad de innebär. Jag förblir passiv. 

I övrigt kan det glatt nämnas att Peab fått en stor order på ombyggnad av Kumla anstalt. Tydligen råder det inte lågkonjunktur bland de kriminella. 

1 kommentar:

  1. Skulle hellre spela bort mina pengar på kasinot än i swedbank

    SvaraRadera